Het kan gebeuren dat er in de meterkast stoppen doorgeslagen zijn. In dat geval zit u plotseling zonder stroom. Dat is erg vervelend, vooral omdat het net op die momenten gebeurt dat het totaal niet uitkomt. De stoppen in de meterkast zorgen ervoor dat de stroomkabels niet overbelast worden. Wanneer de stoppen er niet zouden springen, kunnen deze stroomkabels oververhit raken. Het gevolg hiervan kan zijn dat brand ontstaat. Uiteraard is dat niet de bedoeling, en daarom zijn stoppen in het leven geroepen. Deze stoppen beperken de hoeveelheid stroom die afgenomen kan worden. Wanneer deze hoeveelheid stroom te groot wordt, en dus de limiet wordt overschreden, zal de stop, zoals dat heet, doorslaan. De stop zal nu moeten worden vervangen. Hieronder vindt u hierover enkele tips.

Op zoek naar de oorzaak

Het is van belang om niet zomaar de stop te vervangen of, in het geval van een elektrische stop, de stop weer te activeren. In dat geval wordt namelijk de beschermende functie van de stomp teniet gedaan. De beveiliging wordt dan omzeild. Ga daarom altijd eerst op zoek naar de oorzaak van de doorgeslagen stop. Soms is dat heel voor de hand liggend. Bijvoorbeeld wanneer u diverse zware apparaten tegelijk hebt ingeschakeld. Het elektriciteitsnet wordt dan overbelast, met tot gevolg dat de stop eruit springt. Wanneer u van het probleem op de hoogte bent, kunt u de stop vervangen en voortaan minder apparaten gelijktijdig inschakelen.

Hebt u hier vaker last van?

Wanneer de stoppen er met enige regelmaat uit slaan, is dat vaak een symptoom van een onjuiste groepenindeling. Het kan namelijk zo zijn dat de groepen te vol zijn gestopt. Je kunt in dat geval maar een beperkt apparaat aantal apparaten gelijktijdig gebruiken. Dat is natuurlijk vervelend, want het wil wel eens gebeuren dat je zowel de oven als het koffiezetapparaat en tegelijkertijd ook de waterkoker aan wil hebben staan. Wanneer dit niet kan, kan dat frustrerende situaties opleveren. In dit geval kunt u een elektricien langs laten komen om bijvoorbeeld een extra groep aan te leggen.

Call Now Button