Via de meterkast wordt uw woning aangesloten op het stroomnet in Nederland. In de meterkast wordt de binnenkomende stroom verdeeld over de verschillende groepen, die vaak een deel van uw woning vertegenwoordigen. Hierbij heeft iedere groep een maximaal vermogen dat het kan leveren. Het maakt dat u voor de keuken vaak meerdere groepen heeft, daar waar voor de woon- en slaapkamer één groep meer dan voldoende is! In de meterkast treft u normaliter een 1-fase of 3-fase aansluiting.
Oudere woningen zijn vaak voorzien van een 1-fase aansluiting, omdat krachtstroom hier niet noodzakelijk is. In een nieuwbouwwoning wordt voor een 3-fase aansluiting gekozen, omdat hier altijd op elektriciteit gekookt wordt. De nieuwe woningen zijn immers niet langer aangesloten op het gasnet.
Wat is een 1-fase aansluiting?
Bij een 1-fase aansluiting is de elektriciteitskabel die uw woning binnenkomt voorzien van twee draden. Dit zijn de fasedraad en de nuldraad. De spanning op de stopcontacten binnen uw woning komt voort uit het verschil in spanning tussen de fase- en nuldraad. In de meeste gevallen betekent dit dat u thuis 230 Volt kunt gebruiken.
Hoe herken ik een 1-fase aansluiting?
U herkent een 1-fase aansluiting aan de manier waarop de elektriciteitskabel is opgebouwd: uit de twee benoemde draden. Ook vindt u op uw energierekening terug wat voor aansluiting u heeft. Bij een 1-fase aansluiting kan die een 1×16 A, 1×25 A of bijvoorbeeld 1×30 A aansluiting zijn.
Wat is een 3-fase aansluiting?
Het alternatief voor een 1-fase aansluiting is een 3-fase aansluiting. Bij een 3-fase aansluiting is de elektriciteitskabel die uw woning binnenkomt op een andere manier opgebouwd. In dit geval treft u in de meterkast drie fasedraden en daarbij een nuldraad. Het voordeel van een 3-fase aansluiting in huis is het feit, dat deze aansluiting een groter vermogen levert. Dit betekent onder meer, dat u in plaats van 230 Volt ook 400 Volt zou kunnen gebruiken. In de meeste gevallen staat er echter 230 Volt op het stopcontact.
Hoe herken ik een 3-fase aansluiting?
Net als voor de 1-fase geldt ook voor een 3-fase dat u deze herkent aan de manier waarop deze uw woning binnenkomt: drie fasedraden en een nuldraad. Ook kunt u het type aansluiting op de energierekening achterhalen. In het geval van een 3-fase aansluiting treft u hier 3×25 A in de meeste gevallen.
Conclusie: verschil tussen 1-fase en 3-fase aansluiting
Het zichtbare onderscheid tussen een 1-fase en 3-fase zit in de manier waarop de elektriciteitskabels zijn opgebouwd. Zonder kennis te hebben over elektriciteitsaansluitingen, zou u op basis hiervan kunnen bepalen welke aansluiting u in huis heeft. Een ander belangrijk verschil tussen een 1-fase en 3-fase in het vermogen dat geleverd wordt. Bij een 3-fase aansluiting is het geleverde vermogen hoger, wat deze dus geschikter maakt voor bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning met een inductie kookplaat in de keuken.
Van een 1-fase naar een 3-fase aansluiting
Wilt u weten welk type aansluiting u momenteel in huis heeft? Of wilt u van een 1-fase overstappen naar een 3-fase om elektrisch te kunnen koken of andere grootstroomverbruikers aan te kunnen sluiten? In zo’n situatie is het belangrijk de hulp van een ervaren installateur in te schakelen. Zelf een 1-fase aansluiting vervangen voor een 3-fase aansluiting is niet toegestaan en kan gevaarlijk zijn! Wist u bijvoorbeeld dat u altijd de netbeheerder in moet lichten bij een dergelijke wijziging in de meterkast?
Onze elektricien in Den Bosch helpt u graag bij het achterhalen van het type aansluiting in uw woning. Daarbij kan deze u van hulp voorzien, wanneer u krachtstroom wilt kunnen gebruiken in huis.