Standaard wordt de meterkast van uw woning van een zogenaamde hoofdzekering voorzien. Een hoofdzekering waarborgt de veiligheid, op het moment dat stroom uw woning binnen voert. Zie het als een extra slot op de deur, naast de overige veiligheidsimplementaties in de meterkast. Ondanks het feit dat een hoofdzekering altijd dezelfde werking heeft, is de hoofdzekering in verschillende modellen te verkrijgen. In dit artikel vertellen onze elektriciens u meer over de functies van zo’n hoofdzekering. Naast de hoofdzekering zijn er tal van andere belangrijke elementen in de meterkast van een woning te herkennen.
Losse of meerdere hoofdzekeringen in de meterkast
Standaard heeft een hoofdzekering een zogenaamde aansluitwaarde van 25 A. Het kan echter voorkomen dat u een groter vermogen binnen uw woning of bedrijfspand wilt gebruiken, dan gebruikelijk is. Tegenwoordig is dit steeds vaker aan de orde, doordat nieuwbouwwoningen bijvoorbeeld niet standaard meer van een gasaansluiting zijn voorzien. Voor het gebruik van een elektrisch kooktoestel is doorgaans een groter vermogen noodzakelijk, dan het standaardvermogen binnen woningen. In zo’n situatie kunt u ervoor kiezen om meerdere hoofdzekeringen te laten plaatsen. Een woning is normaal gesproken van 1-3 hoofdzekeringen voorzien.
Verschillende aansluitwaarden bij hoofdzekeringen
Eerder is al beschreven, dat een hoofdzekering normaliter een aansluitwaarde van zo’n 25 A heeft. Wanneer u een groter vermogen wenst te gebruiken kunt u voor meerdere hoofdzekeringen kiezen. Daarbij kunt u voor een hoofdzekering met een hogere aansluitwaarde kiezen in dit geval. De aansluitwaarde van een hoofdzekering kan hierbij oplopen tot 35, 50, 63 en maximaal 80 A. In uitzonderlijke situaties is er de overweging om een aansluitwaarde van meer dan 80 A te nemen. In de meeste gevallen is dit geen aanrader. Bij bedrijfspanden kan een hoofdzekering met een aansluitwaarde van meer dan 80 A wel een verstandige keuze zijn. Hier gebruiken ze apparaten, die relatief veel stroom verbruiken.
Waarborg uw veiligheid met een hoofdzekering
Op het moment dat de stroom de aansluitwaarde van de hoofdzekering overschrijdt, zal deze uit de meterkast springen. Hierdoor treedt er direct een stroomstoring in huis op, wat maar goed is ook! Het kan immers voorkomen dat de veel te hoge stroom het gevolg is van een kortsluiting. Bij een kortsluiting kunnen verschillende elektrisch geladen onderdelen met elkaar in aanraking komen. In het ergste geval resulteert een kortsluiting in een woningbrand. Doordat de hoofdzekering direct uit de meterkast springt, voorkom je verdere schade. Onze elektriciens vertellen u er graag meer over.