Een elektricien is zeer veelzijdig. Hij is niet alleen de beste als het gaat om het trekken van leidingen, het aansluiten van wandcontactdozen of het neerleggen van een vloerverwarming: ook over inductie weet een elektricien alles. Omdat inductie soms nogal ingewikkeld kan zijn, hebben we een elektricien gevraagd om eens wat meer te vertellen over inductie.

Wat is inductie precies en hoe werkt het?

Inductie is een aparte manier van het opwekken van warmte. Door middel van dit proces kan worden gekookt op een inductiekookplaat, zoals er ook gekookt kan worden op een keramische kookplaat of op een ‘ouderwets’ gasfornuis.

Een inductiekookplaat werkt met het natuurkundige verschijnsel dat we inductie noemen. Hierbij ontstaat de warmte in de pan zelf, in plaats van op de kookplaat. Het voordeel hiervan is dat er minder energie verloren gaat, en de kookplaat minder warm wordt. Hierdoor branden etensresten niet snel in en is het voor kinderen minder gevaarlijk. Wanneer de pan ‘van het vuur is’, is de warmte in de plaat immers ook vrijwel direct weer verdwenen. Ook is een inductiekookplaat veel eenvoudiger schoon te houden. Met een gasfornuis vinden we vaak tal van obstakels op het fornuis die we op een inductiekookplaat niet terugvinden. Een inductiekookplaat is doorgaans gewoon geheel vlak, en daardoor dus heel eenvoudig schoon te maken.

Call Now Button