Ben jij aan het overwegen of het verstandig is de overstap te maken naar LED verlichting? Dan weeg je ongetwijfeld de voor- en nadelen goed tegen elkaar af. Het meest aannemelijk is dat jij wilt overstappen op LED lampen vanwege de kosten die dit met zich meebrengt. LED verlichting is weliswaar duurder in de aanschaf, maar op de lange termijn is het een stuk voordeliger dan traditionele verlichting. Ben jij iemand die ook rekening houdt met het milieu? Dan is de overstap naar LED verlichting helemaal aan te raden. Maar in hoeverre is LED verlichting eigenlijk duurzaam?
LED lampen zijn zuiniger
In tegenstelling tot gloei-, spaar- en hallogeenlampen zijn LED lampen een stuk zuiniger. Dit komt onder meer doordat LED verlichting niet warm wordt. Hierdoor wordt er automatisch ook een stuk minder energie verbruikt. Daarnaast brandt een LED lamp gelijk fel en dat is niet het geval bij de traditionele verlichting. Een traditionele lamp moet namelijk eerst opstarten. Ook flikkert LED verlichting een stuk minder vaak, waardoor er automatisch minder stroom verbruikt wordt.
LED verlichting gaat langer mee
Waar traditionele lampen vaak behoorlijk snel sneuvelen, gaat LED verlichting een stuk langer mee. Doordat je een LED lamp een stuk minder vaak hoeft te vervangen, hoef je dus ook minder vaak een nieuwe lamp aan te schaffen. Logische gevolg hiervan is dat er minder machines hoeven te draaien om de LED verlichting te produceren en dit maakt LED verlichting ook alweer een stuk duurzamer.
Makkelijker te recyclen
LED verlichting gaat weliswaar langer mee, maar de lampen kunnen nog wel degelijk sneuvelen. Indien een LED lamp kapot gaat, kun je deze, in tegenstelling tot traditionele verlichting, gewoon bij het huishoudelijk afval gooien. Traditionele verlichting moest altijd bij het chemisch afval. Doordat dit met LED verlichting niet meer noodzakelijk is, hoeft er dus geen speciale vuilniswagen meer te komen om het chemisch afval op te halen, waardoor er weer minder uitstoot is. Ook dit maakt dat LED verlichting duurzamer is.