Wanneer je je huis opnieuw inricht dan kan het weleens voorkomen dat je graag een nieuw stopcontact wilt. Het dichtstbijzijnde stopcontact is te ver weg en een verlengsnoer door de hele kamer laten lopen is niet ideaal. Om het gemak te vergroten en de veiligheid te kunnen waarborgen is het dan beter om nieuwe stopcontacten aan te laten leggen. Dit is overigens helemaal geen lastige klus. De meeste handige doe-het-zelvers kunnen dit prima zelf doen. Je moet hiervoor bedrading door de muren aanleggen die lopen naar de positie waar je het nieuwe stopcontact wilt plaatsen.

Draden voor elektra door muur

Voor een standaard stopcontact begin je het aanleggen van de bedrading bij de dichtstbijzijnde verdeeldoos. Vanuit dit punt lopen de elektriciteitsdraden door het vertrek naar de verschillende stopcontacten, schakelaars en lichtpunten. Om te beginnen teken je eerst uit hoe je van plan bent de bedrading aan te leggen. Het is belangrijk dat je hierbij zoveel mogelijk in rechte lijnen werkt. Dus van de centraaldoos over het plafond naar de muur en dan in een rechte lijn naar beneden tot waar je het stopcontact wilt gaan plaatsen. Het werken met rechte lijnen is van belang om later te weten waar de bedrading loopt door op een logische manier na te denken.

Sleuven frezen en gaten uitboren

Nu dat het plan gemaakt is hoe je de bedrading door de muur wilt gaan aanleggen is het tijd om dit plan ten uitvoer te brengen. Lang het aangegeven traject maak je met een sleuvenfrees twee rechte sneden. Vervolgens tik je deze uit met een beitel waardoor een sleuf ontstaat voor een bedrading. Op het punt waar het stopcontact moet komen te zitten maak je een gat met behulp van een dozenboor. Deze speciale boor maakt een gat waar het stopcontact precies inpast. Check wel goed de diepte van het gat om ervoor te zorgen dat het stopcontact niet uitsteekt. Klinkt dit allemaal te moeilijke voor je? Laat de bedrading dan aanleggen door een professionele elektricien.

Call Now Button